Categories
Beleid Den Helder en Provincie Noord-Holland Nederland Suggesties en ideeën.. Uncategorized Visies

Mijn provincie Noord-Holland

Opmerkingen, ideeën, visies en suggesties mijnerzijds over mijn provincie Noord-Holland en regio Noordkop..

Laatste update: 13-03-2023 15:30
– Bijgewerkt, onderwerpen toegevoegd en Index met linken aangebracht..


INDEX

>> Nieuw Provinciehuis
>> Noord-Hollandse meren plan en routes
>> Tweede veerhaven TESO in Den Oever


Nieuw Provinciehuis

Ben geboren Wormernees en heb decennia in de Zaanstreek gewoond..naast bijna 10 jaar in Amsterdam tijdens mijn studie daar en nu sinds eind 2019 in Den Helder. Als polemoloog maar ook in de basis politicoloog&bestuurskundige graag aan het puzzelen over ook de maatschappelijke vraagstukken in ons landje, onze provincie Noord-Holland, regio Noordkop en mijn woonplaats en stadje Den Helder.

En vind het..aangaande onze provincie ergens best gek..zeker nu ik in de Noordkop woon..dat het provinciehuis in Haarlem ligt..nota bene onder het Noordzeekanaal en zowat in de Provincie Zuid-Holland. Ik zie die orientatie en focus op die zuidelijke regio’s daarbij ook geregeld terug in prioriteiten qua provincie beleid.

Dus..dat kan anders!! En dus een nieuw provinciehuis op een nieuwe locatie meer centraal gelegen in onze provincie!!. De ook mooie en historische stad Alkmaar komt dan direct bij mij in gedachte, maar ligt weer net iets te noordelijk. Ook Zaandam komt in beeld, maar al teveel verweven met regio Amsterdam. Dus na verder zoeken..ook geschikte en goedbereikbare panden..en doordenken kwam ik terecht in mijn oude regio en woonplaats..de Zaanstreek en Wormer!!

Zo aan de historisch voor de provicie belangrijke Zaan gelegen, met haar molens, pakhuizen en fabrieken. Welke laatste steeds meer worden omgebouwd tot woon- en werklocaties..zie recent het mooie project Zaankwartier. Pakhuizen die andere bestemming kregen en nu gevuld zijn met bedrijfjes, appartementen en horeca.

En dat..kom ik bij de locatie die ik op het oog heb voor het nieuwe provinciehuis en provinciediensten, als ook andere voorzieningen en services zoals Nieuws&Radio Noord-Holland (nota bene net verhuisd naar andere uithoek..Hilversum!!). Dat zou in de huidige nog deels actieve Lassie locatie Wormer met haar opvallende silo’s en pakhuizen toch ook mogelijk moeten zijn lijkt mij. Goed bereikbaar via de naastgelegen (straks nieuwe) Zaanbrug en zo ook met het vlakbij gelegen OV&NS station Wormerveer en verschillende busverbindingen.

Ik ben natuurlijk als voormalige Zaankanter en geboren Wormernees natuurlijk helemaal niet bevooroordeeld in deze..😉
Maar zelfs als ik er bloedje nuchter naar kijk vind ik het helemaal geen gek idee.😘 Dus hup aan de slag!!👷‍♀️..door de vast vele vele weerstanden en barrieres heen..het is me een slag volk die Noord-Hollanders😅..en aan het (ver)bouwen!!🏗 voor zo ook een betere en sterkere* provincie Noord-Holland..🤩

(*zie daarvoor ook mijn visie over achterhaalde niet meer van deze tijd zijne huidige Nederlandse politieke bestel in mijn Politiek ABC)

Terug Index


Noord-Hollandse meren plan en routes

In de kern de bestaande meren in Noord-Holland vergroten en tussen het Noordzeekanaal via de Zaan en Noord-Hollands Kanaal naar het Alkmaarder- en Uitgeestermeer en via het Noord-Hollands Kanaal en Kanaal Almaar Omval-Kolhorn verder naar uiteindelijk het Amstelmeer nog 2 tot 5 grotere nieuwe meren aanleggen door weer laten onderlopen van delen van polders. Dit vormt zo een aantrekkelijke meren route van het zuidelijk naar het noordelijke punt van Noord-Holland. Dit voor de groeiende waterrecreatie van eigen bewoners en toerisme als ook commercieel watergebruik. Maar vooral ook als extra waterberging gezien de toenemende effecten van de klimaatverandering. Zoals de piekmomenten van heel veel regenwater of juist droogte met te weinig zoetwater. Naast de effecten van de zeespiegelstijging. Waardoor meer zeewater kan worden opgevangen bij zware stormen en de dijken dus minder verhoogd hoeven te worden (wel versterkt om ook bij overslag intact te blijven). Verdediging in de diepte. Nog nader uit te werken..

Terug Index


Tweede veerhaven TESO in Den Oever

Gezien de al langer durende en structurele problematiek rond aan- en afvoer Texel⛴ in Den Helder. Naast de bestaande TESO veerhaven in Den Helder zou ik voor een tweede veerhaven in Den Oever gaan. Daar steken dan de meeste auto’s (met caravan), vrachtwagens, campers en motoren over. Zo een directe aansluiting op de naastgelegen snelweg A7🛣 . Bij de terminal in Den Helder alleen nog eventueel de voertuigen van de eigen bewoners en bedrijven op Texel zelf, naast verder alleen nog fietsers en mensen te voet (via OV). Bij De Kooy komt dan een parkeergarage (met de zonnepanelen op het dak). Waar mensen die naar Texel willen hun auto kunnen parkeren om daarna per fiets, te voet of via OV naar Texel af te reizen. Hierdoor ontstaan ook allerlei secundaire activiteiten daar (fietsverhuur, wasstraat, auto-onderhoud, e.d.) naast dat er fietsroutes vanuit daardoor de stad naar de veerhaven gecreëerd kunnen worden. Langs lokale bezienswaardigheden en winkels.

Terug Index